Pny's guide till att

Bygga ett Regnskogsterrarium


Bygga ett Regnskogsterrarium för Pilgiftsgrodor


Innehåll


1. Inledning / Inredning - Bakgrund och substrat

2. Ventilation - Konsten att lyckas!

3. Teknisk Utrustning - Det underhållsfria regnskogsterrariet?

4. Växter - Gräset är grönare på andra sidan glaset

5. Grodor - Juveler i terrariet

6. Vattenfall - Varje terrarieägares dröm


 

Inredning:


Glasbehållare / Akvarium / Terrarium

Istället för att köpa ett färdigt terrarium kommer vi här att utgå från ett helglasakvarie som vi modifierar efter behov. Fördelen med detta är att vi får ett terrarium som varken grodor eller flugor, som utgör grodornas huvudföda, kan rymma ifrån. Färdiga terrarier brukar i allmänhet vara konstruerade för reptiler som är betydligt större än grodor, och som inte heller lever i så fuktig miljö.

Stort eller litet terrarie? Pilgiftsgrodor är små varelser, så storleken på terrariet har inte så stor betydelse. Ett litet terrarium bibehåller lättare den höga luftfuktigheten, men kan vara lite svårare att inreda eftersom det är svårare att hitta lämpliga växter som inte blir alltför stora. Vi väljer ett bygga ett relativt litet terrarium på 50x50x50 cm. På så sätt ryms det i en förstärkt garderob som vi tänkt att placera det i. Har du möjlighet att bygga ett större terrarium så gör det. Då slipper du att hela tiden välja bort en massa vackra växter pga att de inte får plats i terrariet... (Länk till bild)



Bakgrund

Bakgrunden är en viktigt del av det estetiska helhetsintrycket av terrariet. Det finns konstgorda bakgrunder att köpa, men bäst resultat får man om man bygger en av naturliga material. Bakgrunden kan tex göras med rötter (främst mangrove eller annat hårt trä) som sätts fast med silikon och fogskum.

Vi väljer tre jättestora rötter som tillsammans nästan täcker hela baksidan. Rötterna fäster vi med fogskum mot bakrutan när terrariet ligger ned med baksidan nedåt. När fogskummet torkat skär vi bort överflödet och jämnar till ytan. Därefter maskerar vi allt synligt fogskum genom att stryka ett tunt lager silikon över fogskummet och snabbt innan silikonet stelnar trycka dit lite mörk jord i silikonet. På detta sätt blir skarvarna mellan rötterna inte lika framträdande, och ännu bättre blir det när klätterväxterna fått täcka dessa ytor.

När du väljer rötter: tänk på att skaffa tillräckligt stora (och många) rötter. Små rötter har en tendens att se fjuttiga ut i terrariet. I vårt terrarium har vi klämt in tre mindre rötter (halvt nedgrävda i bottenmaterialet), två stora rötter (En fastsatt på vänster vägg och den andra liggande diagonalt upp mot höger vägg), och slutligen tre jättestora rötter som utgör den bakre väggen och sträcker sig ut i terrariet.



Botten och dränering

I vårt terrarium har vi löst dräneringen genom att ha såkallade "makaroner" i keramik (billigaste modellen) avsedda för akvariefilter i botten, ca 5 cm. I botten ligger också en doppvärmare för värme. Ovanpå makaronerna ligger ett lager lecakulor och mellan dessa två lager ligger en sån där "disktrasa" som man köper på rulle. Den har till uppgift att förhindra att grums från barken sköljs ned och täpper till i vattendelen underst. Överst ligger ett lager med repti-bark. För att öka luftgenomströmningen i terrariet skaffar vi en enkel luftpump med en slang ned till botten med en "syresten" i änden. Denna sätter rörelse på vattnet i botten och ökar på så sätt både luftfuktighet och ventilation i terrariet. Växterna planteras direkt i lagret av bark.



På terrariets sidor och stödlister monterar vi svart självhäftande plast som är till för bilrutor, och man kan köpa på bland annat Biltema. På så sätt skärmar vi av yttervärlden på alla sidor utom översida och framruta.



Här syns terrariet alldeles nyplanterat. I överkant syns regnsystemets båda dusch-munstycken och till höger hänger pumpen som skall driva vattenfallet, i bakgrunden planteras den klätterväxt som skall fylla ut utrymmet mellan rötterna och i förgrunden en hel del rötter och övriga plantor jag valt att starta med, men vi är inte riktigt där än...

Artikeln fortsätter -> 

All Text And Photos Are Copyright: www.pny.se